Založ si blog

Putovanie po východnom Slovensku : Dračia stopa

Aj ty môžeš mať zážitky! Podobné ako pri prechode Slavošovským tunelom, ako pri prespaní pod holým nebom alebo pri prechode zamrznutým prielomom Hornádu. V seriáli Putovanie po východnom Slovensku opisujem nie iba najkrajšie miesta v okolí Košíc, ale aj jedinečné zážitky, ktoré sme postupne pri našom „putovaní“ získali. V tomto dieli si niečo povieme o skupine, ktorá za týmito aktivitami stojí. Na otázky odpovedá hlavný vedúci klubu.

V krátkosti predstav svoj klub!

Voláme sa TK Dračia stopa a našim hlavným zameraním je aktívne trávenie voľného času detí a mládeže.

Čomu sa presnejšie venujete?

Naša činnosť je zameraná na poznávanie prírody, aktívny oddych a všestranný rozvoj osobnosti zážitkovou formou. Program je postavený na jednodňových a viacdňových výletoch a pravidelných schôdzkach. Okrem rôznych hier si deti nacvičia praktické veci ako stavať ohniská, uzlovať, orientovať sa, využívať a pri tom chrániť prírodu, vzájomne spolupracovať a deliť sa o výbavu.

Čiže TK vo vašom názve znamená …

Turistický Klub.

Prečo práve Dračia stopa?

Pri zmene názvu sme si stanovili, že nový názov musí byť pútavý, musí mať niečo spoločné s turistikou a nesmie byť príliš detský. Navyše je to priamy odkaz na naše príbehy, ktoré sme kedysi vymýšľali k výletom, v ktorých jedna z hlavných postáv bol Siedmy drak.

Koľko Vás je?

V tomto momente ťažko povedať, neviem koľko detí z minulého roka sa vráti. Našou ambíciou je rozrásť sa na cieľový počet asi dvadsaťpäť ľudí vrátane vedúcich.

Poznám viacero podobných organizácií. Väčšinou ide o krúžky na školách alebo občianske združenia. Do ktorej kategórie spadáte vy?

Sme jedným zo základných kolektívov Detskej organizácie Frigo, čiže klub, krúžok. Zároveň však niektoré väčšie akcie si robíme pod vlastnou značkou ako Občianske združenie Dračia stopa. Každý náš člen je súčasne členom oboch organizácií, čiže sme v akomsi dvojitom členstve.

Čo pre Vás dvojité členstvo znamená?

Pôvodne sme boli len v DO Frigo, čo malo nevýhodu, že sme nemohli robiť akcie voči ktorým malo vedenie Friga výhrady. S akoukoľvek administratívou sme boli odkázaní na vedenie Friga. Tam vznikali rozpory. Dvojité členstvo nám umožňuje skĺbiť výhody, ktoré sme mali ako členovia DO Frigo (a ktoré má DO Frigo z nás) s možnosťou v prípade potreby jednať vo vlastnom mene a organizovať vlastné akcie ako samostatná organizácia. Takto nás nikto nemôže obmedzovať.

Čo všetko vám Frigo zabezpečuje?

Frigo je náš partner po finančnej a z časti aj po personálnej stránke.

Z čoho sa skladá váš rozpočet na činnosť? Je kompletne pokrytý z dotácie od Friga?

Z členských príspevkov a poplatkov na akcie a od dotácií našich partnerov a sponzorov. Napríklad sme zverejnili výzvu na webe ludialudom.sk pod kódom 605 (Príspevok na činnosť turistického oddielu mládeže).

Nie je to tak dávno, čo vás deti mohli poznať po názvom TK Vandráčik. Čo sa od vtedy zmenilo?

Za posledné dva roky sme prešli zmenami, ktoré by sa dali nazvať „úplné“. Najprv sme v októbri 2010 presunuli klub do inej mestskej časti. Následne vzdialenosť spôsobila urýchlenie výmeny členov a po roku a pol zo skupiny odišiel aj posledný pôvodný člen. Máme úplne inú partiu. V júni 2011 sme pristúpili ku zmene názvu a v marci 2012 sme založili občianske združenie. S pôvodným klubom nás spája iba meno hlavného vedúceho a organizácia, ktorá nás aj naďalej podporuje.

Z fotogalérie vidím, že máte odvahu chodiť na rizikové miesta ako rôzne výhľady a podobne. Ako to máte s bezpečnosťou a prístupom vedúcich?

V prvom rade funguje medzi vedúcimi a deťmi vzájomný vzťah založený na dôvere. My deti chránime, sme tu pre ne a oni nás za to poslúchajú. Máme svoje know-how ako bezpečne chodiť na rizikové miesta. Prispôsobíme svoju pozornosť, chôdzu alebo rozdelenie detí podľa potreby. Spôsob akým sa budú akékoľvek rizikové situácie riešiť sa vždy dohodne vopred. Svojim členom sa snažíme dať maximum zážitkov, prvoradá je však bezpečnosť.

Čo z tejto činnosti máte?

Čo sa týka honorárov, nedostávame nič, sme dobrovoľníci. Na akciách to spravidla funguje tak, že to, čo dostanú deti, dostanú aj vedúci (pri čom vedúci majú hradené náklady, zdieľajú spoločné zážitky a na oplátku sa starajú o deti). Rozpočet akcie je pripravený pre istý počet vedúcich, väčšinou pre troch. Ak je počet vedúcich vyšší (spravidla rodičia), berú sa ako hostia a musia si náklady uhradiť. Čas ukázal, že najväčšou hodnotou, ktorú z toho máme sú fantastické zážitky. To je viac ako všetky peniaze sveta. Keď som volal do klubu niektorých známych, prvé čo sa ma opýtali bolo, koľko za to dostanú. Iným zase vadili deti. Takých ľudí nepotrebujem.

Ktoré typy akcií sú podľa teba najlepšie?

Jednoznačne akcie na viac dní. Na dlhších akciách sa dajú robiť hotové kúzla. Od celotáborových hier, až po spájajúce prvky ako táborový pozdrav (najlepšie Adiemus J ), rôzne námoty, halušky, bodovania atď. Čo je lepšie, závisí aj od veku – deti do cca 7 rokov sú príliš nesamostatné, nedokážu udržať pozornosť a nemajú rozvinutý citový svet. Preto viacdňové alebo zážitkové akcie sú pre nich nevhodné. Skôr ocenia poldňový výlet na neďalekú lúku, kde sa môžu samé zahrať.

Kto každý sa môže stať členom a ako?

Členom sa môže stať dieťa od 8 do 12 rokov. Mimo tohto vekového rozpätia deti nebudeme prijímať, môžu však chodiť na niektoré akcie ako hostia. Ideálny vek nováčika je 10 rokov. Po príchode k nám sa mu začne rátať šesť týždňov, počas ktorých je nováčikom. Zatiaľ neplatí členské, ale je súčasťou kolektívu. Ak sa chce stať členom, musí na to splniť podmienky, napríklad Dračiu výzvu pre nováčikov (obdoba nováčikovskej skúšky). Je to výhodné pre dieťa aj pre nás. Dieťa si našu činnosť vyskúša a rozhodne sa, či chce pokračovať ďalej. Ak áno, po prijatí za člena už bude pripravený na náročnejšiu činnosť.

Ako dlho už pracuje Váš klub?

Od februára 2006.

Určite si pamätáš na nejaké ozaj podarené akcie. Povieš o nich niečo?

Spravidla najlepšie akcie sú tie na viac dní. Zatiaľ najvydarenejšou bol jesenný snem 2010, ktorý sa konal v Slavošovciach. Deti nadchla exkurzia do papierní, ale najlepší bol prechod dva a pol kilometrovým tunelom a viaduktom nedostavanými Gemerskými spojkami. Ale aj jednodňovky zvyknú ostať v pamäti. Na jeseň 2009 sme robili dva výlety na pokračovanie. Na Turnianskom hrade sme rozlúštili šifru, ktorú sme ukryli na Folkmarskej skale. Pamätám si, že sme si s deťmi sľúbili, že ju budeme chodiť kontrolovať – tá istá partia. Dnes už viem, že sa to nesplní.

Sú aj veci, na ktoré nerád spomínaš alebo nevyšli?

Áno boli. Nie vždy všetko vyjde. Ale ako sa hovorí – šťastie praje pripraveným a my akcie plánujeme do všetkých detailov. Čo sa týka zranení za celých šesť rokov máme len jedno, ktoré si vyžiadalo asi päť stehov. Žiadna zlomenina, pád z výšky, nič (klopem na drevo). Väčšinou sa tiež ukáže ako omyl prijatie nováčika mimo dohodnuté vekové rozpätie. Minulý rok sme takto prijali troch a ani jeden nedokončil školský rok. Na to sa potom nedobre spomína. Od septembra preto nebudeme robiť žiadne výnimky.

Pridaj ešte nejaké zážitky!

Skvelý zážitok sme mali z prechodu zamrznutým prielomom Hornádu. Mohli sme sa tak dostať na miesta, na ktoré bežne človek nevstúpi. Pocit výnimočnosti dodával aj fakt, že Hornád takto zamrzne len zriedka, naposledy pred desiatimi rokmi. Videli sme krásne ľadopády aj tečúcu rieku pod asi 75 centimetrov hrubou vrstvou ľadu.

Čo vás čaká tento rok?

Našim mottom je „Poď si po zážitky“. Pri príprave programu som si aj tento rok dal záležať na zážitkovosti. Nesmú chýbať výročné akcie ako opekačky alebo Zimný snehový úlet. Z pilierov programu spomeniem nočnú akciu s nočnou hrou, návšteva hradu Brekov, viacdňová výprava do Opavy v Česku, múzeum ceruziek v Drienovci, súťaže v Pretekoch turistických zdatností, stanovačka na divoko, bojovky, prijímanie nováčikov za riadnych členov, plnenie Dračích výziev a mnohé iné zaujímavé aktivity.

Na záver sa ešte opýtam ako a kde bude prebiehať tohtoročný nábor?

Nábor bude prebiehať prvé dva septembrové týždne, nováčikov očakávame do konca septembra (ale hlásiť sa môžu celý rok, len prídu už do rozbehnutej činnosti). Samozrejme najintenzívnejšie to bude práve teraz, keď máme v pláne rozdať veľké množstvo letákov. Stretnúť nás môžete aj 1. septembra v OC Galéria na sídlisku Terasa v čase 15 – 19:00, kde budeme propagovať náš klub. Nováčikovia nás môžu navštíviť každý utorok a piatok od 17:00 v priestoroch komunitného centra 1. Výmenník na ulici Obrody. Pre ďalšie informácie si kliknite na stránku www.draciastopa.tk.

Informácie o našom klube :

web: www.draciastopa.tk, www.ozdraciastopa.tk

sídlo : Němcovej 8, 040 01 Košice

miesto stretávania : Výmenník na ulici Obrody, Košice

zastrešujúca organizácia : Občianske združenie Dračia stopa, Detská organizácia Frigo

© Ing. Zahradníček

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gardenboy

Chcem písať o svojich pocitoch, starostiach, radostiach, o dôležitých témach. Budem zverejňovať fotoreporty z rôznych akcií, recenzie a podobne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1559x
Priemerná čítanosť článkov: 1559x

Autor blogu

Kategórie

Archív